Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Témák - istvan5555

Oldalak: [1] 2 3
1
Miért született? / Miért született?
« Dátum: 2017. Június 14. - 22:22:38 »
   Hi,

    Ha rákattintasz, megtudod...

                            István

2
LED backlight: led csere / Diffúzor
« Dátum: 2016. Március 16. - 19:39:15 »
   Hi,

   Led-csere esetén a diffúzort le kell szedni. Visszaragasztásához hőálló ragasztó kell, ajánlom a CX-80 AUTOWELD kétkomponensű epoxigyantát.
27,8MPa a szakítószilárdsága, 315 C°-ig hőálló.

   Praktika a diffúzor beállításához: fehér A4 lapot fektetünk a visszaragasztott elemre. A mellékelt képek alapján látszani fog, mikor van jól beállítva.

   Az első képen "kilóg" a led a fókuszpontból, a másodikon jó helyen van.

                                                       István

3
Kijelző javítás / Ezt már nem...
« Dátum: 2016. Február 29. - 14:31:27 »
   Hi,

   Samsung LE32E420E2W készülékben LTF320AP13 kijelzőhalál. A kijelző is Samsung, a kép alapján valószínűleg gyári hibás! Ezeket nem hívják vissza??? A mellékelt fotón jól látható, hogy az üvegre  párologtatott, vagy nyomtatott vezetékezés, annak ellenére, hogy légmentesen zárt környezetben van, megbomlott, megmaródott. Ez valószínűleg a gyárban elkövetett nem kellően alapos tisztítási műveletnek, vagy a ragasztószernek tudható be...  De az is lehet, hogy az ügyfél mászott be a két összeragasztott üveglap közé.

                                          István

4
LED backlight: led csere / Játszottam a led-háttérrel
« Dátum: 2016. Február 16. - 19:04:06 »
      Hi,

   Két led háttér is a kezeim közé került. Az egyikben egy, a másikban 2 led égett ki. Szerencsére megjöttek a ledek, így akcióba léptem.

   Az első döbbenet: FORDÍTOTT a led, amit kaptam. Fordítva kell rátenni a pad-re, mert csak akkor lesz jó a hűtése. Persze, ha szimmetrikus a pad, akkor ilyen probléma nincs... De nálam aszimmetrikus volt, így hát a bekötést is meg kellett fordítani. Nem túl szép, de hasznos megoldás az első képen.

   Miért is ne lenne nagyobb az új led fényereje... Sebaj, párhuzamosan kapott egy 100 ohmos smd-t és lenyugodott. Ez is látszik a képen. Persze, ha így is fényesebb, kisebb ellenállást is be lehet tenni.

   Megnéztem a háttér max és 80% közötti fényerő-különbségét, hát nem nagyon venni észre! Tehát jött az ötlet, a 100 legyen 80, az ügyfél is lenyugszik, a ledek is tovább bírják. A két háttér kétféle volt. Az egyiknél az ic vezérli a kitöltési tényezőt, matematikai levezetés helyett fogadjuk el, hogy a két db sorosan kötött 4,7kohm-mal sorba kötött 1kohm a várt hatást idézi elő. Először 1,5k-t tettem be, ez van lefotózva(2. kép ), de az kicsit sok volt, ezért 1k került bele.

   A másik háttérnél egy fet teszi testre a ledsort és ennek a drain ellenállása állítja be az áramot. Itt a megoldás: növelni kell az eredő ellenállást, ezért kiszedtem az egyik párhuzamos tagot(csak az egyiket, mivel kettő sorba van kötve, ( 3. kép). Így a kívánt kb 80%-os háttérfény állt be.

   Még egy érdekesség: kollégák kérdezték, hogyan lehet kimérni, melyik led rossz? Egyszerű, a multimétert megfelelő polaritással kell rátenni és a jó picit világít. Megoldás lehet egy 3V-os(2X1,5V) elemmel sorbakötni kb 20ohmot, és azzal ijesztgetni a ledeket.

   A forrasztás: a legegyszerűbb kevés forr.pasztát alátenni és lapos, négyzet alakú heggyel 280-300°-on pár mp.-ig leszorítva melegíteni a nagyobb forr.felületet. Kicsit visszahűl és lehet a másik oldalt forrasztani. Érezni a kötést, és látszik az is, ahogy elpárolog a folyasztószer. 300° felett meghal a led, ezért érdemes alacsonyabb olvadáspontú pasztát használni.

   Jó munkát!                                                                                    István

 

5
Led hajtás / Megy? Nem megy?
« Dátum: 2015. December 29. - 11:53:39 »
   Hi,

   Egy apró trükkre szeretném felhívni a figyelmet! Ha egyáltalán nem indul a led háttér, érdemes két db vezetékkel megerőszakolni a led-meghajtó ic-t. Mégpedig az ON és a BL-DIM lábakat kell 3,3V-ra kötni. Természetesen a mainra menő vezetékeket ki kell kötni!!! Ekkor a meghajtó teljes fénnyel fogja vezérelni a ledeket! De csak akkor, ha jó a led-sor.
   A szitázásról, vagy a rajzról kiderül, az adott háttér hány voltról működik. Ha a sorok külön hozzáférhetőek, és sorba vannak kötve, egyszerű osztással kiderül, egy sor hány voltról megy. Így soronként lepróbálható a háttér. Ha egy mód van rá, vagy kevesebb legyen valamivel a beadott feszültség, vagy egy 10-100 ohmos ellenállást is sorba kell kötni.

                                 István

6
Gyarapodunk... / Új eszközök a műhelyben
« Dátum: 2015. December 19. - 20:09:01 »
   Hi,

Megérkezett és munkába állt: T862 Rework Station...

                            István

7
LED backlight: led csere / Led háttér javítás
« Dátum: 2015. November 15. - 21:30:33 »
   Hi,

   LTA400HM23, ez is nekünk let gyártva... Beköltözött a led-meghajtó áramkör a kijelző belsejébe. Így akármit akarunk mérni, le kell szedni az lcd lapot...

   A szokásos, néha picit felvillan a háttér, de nem megy. 24V-ot kap, de a többi mérés már csak az említett módon lehetséges. Mérés, de mit mérjek? A bekapcsolási idő másodpercekben sem mérhető, a kéziműszer csak valamit mutat, nem azt, amit mérni szeretnénkl. A szkóp viszont igen! Rögtön kiderült, a feszültség 200V fölé emelkedett, ezért az OVP ponton is 2,5V fölé ugrott. Ettől viszont a meghajtó ic kikapcsolt. Az Isense mérőponton, ahol az áramot figyeli, szinte semmi...

   200V fölé... 45 led van, ezek 150-160V-ról mennek. Úgy tűnik, szakadt egy, vagy több led. Na de melyik? Szerencsére tudjuk, hogy egy led-sorra kb 30V jut, ezért rá lehet kötni a rendszerben jelen levő 24V-ot. A jó sor világít, a rossz nem. Ilyen egyszerű! Így már csak 9 ledet kell vizsgálni. Illetve csak kellene, mert ez a csík 4+5 ledből áll, a két rész között meg egy közdarab... Aminek az egyik fele 0 ohmos, a másik meg jó sok... Ráadásul rendesen fel lettek ragasztva a csíkok, pedig csavarok is tartják.

Az első képen a led meghajtó panel a kijelzőben... A másodikon az előkészített led-szalag, hátha ez lesz benne, a harmadik homályos képen a megoldás.

                                                                   István


8
Általános társalgó / Gondolj a későbbiekre is...
« Dátum: 2015. Október 18. - 17:37:56 »
   Hi,

   Ha minden igaz, lehetsz nyugdíjas is. Hogy ne legyen a gyümölcsszedéssel gondod, olvasd el ezt a kis szösszenetet! Katt a pirosra...

                                       István

9
Így sikerült... / Sharp T-con megmentése
« Dátum: 2015. Szeptember 30. - 13:43:23 »
   Hi,

  "LC46DH77E Sharp lomhoz keresek CPWBX4023TP T-con-t" írtam az elektrONline-n. Nem sokan ígértek, ezért a megtalált rossz alkatrészeket, 8541NV(BD8541) és a 200WNA1(PQ200WNA1) ic-ket  próbáltam beszerezni, ám sikertekenül. A PQ200 még lett volna horror áron, de a másik nem. Ebay-ről 1-2 hónap alatt esetleg...

  A probléma adott. Van egy PQ200** típusú stabilizátor, a kimenőfeszültsége a referenciaosztóból kiszámolva 7,9V, valamint egy kapcsolóüzemű buffer, amely a gamma ic egyik kimenetére akasztva adja az egyik referenciafeszültséget nagy árammal. Minden fiókban akad néhány beállítható kapcsolóüzemű tápegység. Ezekből kettőt beszerelve a T-con fedelére és értelemszerűen beállítva és bekötve megoldódott a probléma.

   A felső képen jól látszik, hogy az öt bufferből egy hiányzik, a helyére két vezetéket kötöttem be. Az egyik a panel "B" oldaláról levett stabilizátor helyett 7,9V ra beállított tápegységre van kötve(a hosszabbik vezeték), a rövidebb vezetékkel a gamma ic ide csatlakozó 6,55V-os feszültségére állított tápegységet kötöttem be. Az jobb oldali tápegység a 12V-os csatlakozóra a jobb oldali vezetékpárossal lett bekötve.

   Itt is látszik, teljesen felesleges a esztelen miniatürizálás. A két beépített tápegység azért a maga kb két nagyságrenddel nagyobb méretével túlzás lenne, de ha az ic-k mérete kb kétszeres lett volna, nem következik be ez a hiba. Ráadásul azért sem értem az esztelen méretcsökkentést, mert a készülék hátlap alatti terében akkora hely van, hogy akár még lakodalmat is lehetne ott tartani.

                                                 István
   

10
Így sikerült... / Gumilap "A'la contaar"
« Dátum: 2015. Május 23. - 15:35:29 »
          Hi,

   Orion képcsöves, 72 cm gép rossz eltérítéssel, hibás távirányítóval, nem ér annyit az egész...  >:(

   Képeltérítés kh javítva, geometria beállítva, de a kikapcsológomb odavan! A csere távirányító drágább mint a készülék ára, tehát ki kell találni valamit  ::). Százasszög... ez jutott eszembe, az minden bajra jó! Nosza át is kötöztem a gombot egy 0,25 mm-es huzaldarabkával. Kikapcsol, bekapcsol, rosszabb nem lett...  8)

11
Eladó / Televíziók bontásra, minden eladó!
« Dátum: 2015. Május 15. - 14:25:59 »
Eladnám az alább felsoroltakat, egyben, vagy darabonként:

Törött 26LC41 LG egyben:                           6.000.-

V260B1-L03 Rev. C3 törött lcd, háttér ok.:   2.000.-
Hangszórók:                                                  2.000.-
Main:      NINCS!!!
Táp:        EAY33025101  ROSSZ!
Inverter: VIT70038.50  REV: 3:                    4.000.-
T-con:    Nincs!

..............................................................................................


Törött 32LG3000 LG egyben:                       11.000.-

Az előlap és a talp elkelt!

LK315T3LZ94 törött lcd, háttér ok!:              4.000.- 
Hangsz. Pár: Nincs
Main:      Nincs
Táp:       Nincs
Inverter: RDENC2540TPZ Z  A8304:            10.000.-
T-con:     Nincs!

..............................................................................................


42PFL7662D/12 Philips kij. Törött! egyben:  14.000.-

Kijelző:     NINCS!
Hangszórópár:                                               8.000.-
Main:       NINCS
Táp:          PLCD3000P3                               10.000.-
T-con:        LC420WU5-SLA1                          5.000.-
                  AS1080P BOLT-ON LC07:             5.000.-
Inverter:             NINCS

..............................................................................................


KLV40S550A Sony kij. törött! egyben:           29000.-

LTY400HA12A01 lcd törött, háttér ok.:           5.000.-
Hangszóró pár:                                               6.000.-
Mainboard: A-1702-863-A:                          10.000.-
Táp:            1-879-646-11:                          10.000.-
Inverter:      SSB400W12S01 REV0.1:           8.000.-
T-con:         NP_HAC2LV1.1:                          7.000.-


..............................................................................................


LE37D579K25 Samsung kij. Törött! egyben:19.000.-

T370HW03 V.P  törött, háttér ok!:                   5.000:-
Hangszóró pár:                                                6.000.-
Main:     BN41-01751A     NINCS
Táp:ii     BN44-00439B                                     8.000.-
T-con:    T315HW04 VB CTRL BD:                   8.000.-
Inverter:.INV37T10B REV 0.1                          9.000.-


..............................................................................................
LE40D503 Samsung törött! Egyben:              19.000.-


LTF400HM05 lcd törött, háttér ok. T-con rajta! 7.000.-
Hangszóró pár:                                                  6.000.-
Main:     Nincs!
Táp:       BN44-00469B                                    10.000.-
Inverter  SST400_08A01                                  10.000.-


..............................................................................................LE40D550K1W Samsung lcd törött! Egyben:    25.000.-

LTF400HM03 törött, háttér ok!                            4.000.-
Hangszóró pár                                                     8.000.-
Main:      BN41-01603B                                     15.000.-
Táp:       BN44-00440A Model:PSIV231411A : 14.000,-
T-con:        Nincs
Inverter: SST400_12A01 INV40T12A               10.000.-
Taszt:     BN41-160CA                                        4.000.-


                                                                     István


     
   


12
Aiwa NSX-S32 / Magnóhiba
« Dátum: 2015. Május 13. - 09:34:30 »
Hi,

   Némi kattogás után mindkét magnó letiltott. Látszólag minden ok. Motor, szíjak rendben, mechanika nem akad, kézzel forgatva működött rendesen.
   A kazetták mechanikai helyzetét mikrokapcsoló jelzi a processzornak. A jobb oldali magnó SW5 kapcsolója átvezetett. A processzor bekapcsoltnak érezte a mechanikát. Megpróbálta kikapcsolni, ám ez nem sikerült, illetve a kapcsoló nem ezt jelezte vissza! Erre nemes egyszerűséggel letiltotta mindkét kazettás részt...
   Kapcsoló csere után kifogástalanul működött az Aiwa.

                                              István

13
LED backlight: led csere / CY-HF320BGSV1H led-csere
« Dátum: 2015. Március 25. - 15:13:45 »
   Hi,

   Háttérvilágítás nincs, rávilágítva látszik valami...

   A tápegysége jó volt, ez nem tiltott le ebben az esetben. A kimenő-feszültség magas, 210-220V. A dimmerre(a háttér fényét szabályozó) fet-re nem érkezett vissza semmi. 45 led alkotja a világítást sorbakötve. Jó állapotban teljes fénynél 158,9V-ról megy és kb 40W-ot vesz fel.

    Óvatosan(!!!) szétszedve a kijelzőt, látszott, hogy az egyik led kicsit megsült. Az azonnali  lehetőségeket felmérve kiderült, van 1W-os led, de melegfényű... sebaj, ez került bele. Aztán kiderült, hogy még a fényereje is hatalmas a többihez képest! Mindkettőre gyógyír a színszűrő! Elkészítése nem túl bonyolult, kétszer félbehajtva egy fehér másolópapírt és egy darabot levágva kész is! Ezt a négy réteg papírt a led elé betéve a kijelző fehér lapján már csak sejthető volt az új led helye. Az lcd lap tovább javított a helyzeten, gyakorlatilag tökéletes lett!

   A led egy 6W-osnak árult 3W gyertyaizzó alakú világítóeszközből lett kiszedve. A háttérben, mivel ennek a hűtőfelülete zárlatot okoz(na), egy helyen el kellett vágni a fóliát.

                                       István

14
Így sikerült... / 20W led lámpa
« Dátum: 2015. Március 07. - 10:44:05 »
   Hi,

   Hosszas keresgélés után egy kevés munkával elkészíthető jó minőségű, kiváló fényerejű lámpát   sikerült összehozni. Az alapja egy régi kisipari lámpatest és az ebay-on beszerezhető kínai 1100-1200 lm-es 10W-os 3000K led. Nem melegszik annyira, mint az eddigiek. Egy állítható 12V-os tápegység hajtja. Ennél a lámpánál a 2A-es. A kimenő feszültség  referencia-ellenállását megosztottam és egy ntk is beépítésre került. A tápegységet a ledek hűtőbordája fölé szereltem, így kissé befolyásolja a hőmérséklet a kimenő feszültséget. Jobb lett volna egy áramgenerátor, de ez olcsóbb és a visszaszabályozás miatt jobban kíméli a ledeket. Brutális fényereje van... Egyelőre nincs burkolva, de lehet, hogy így marad.
                                                                                                                                Katt a színes szövegekre.

                           István

15
Így sikerült... / Köszönöm, sony...
« Dátum: 2015. Március 05. - 11:59:41 »
   Hi,
   
   Sony tv, nehezen kapcsolt be. Táp átkondizva, de csak indulgatott és villogott a szeme. Táp ki, irány a műhely. Az egész tv nagy dög, cipelje, aki akarja...
   1-681-588-16 tápegység. Asztalon indítva majd egy perc kellett neki, hogy egyáltalán elinduljon. Akkor viszont azonnal leállt! Majd újraindult és megint leállt. majd újra... stb. Rámérve a sortápra, 200 V feletti értéket mértem. Optó és referencia-ic csere, de akkor is. A lassú indulás miatt (is) ic csere. Az új MCZ3001DB-vel a helyzet annyiban javult,hogy nem volt várakozás, azonnal indult és leállt.
   Mérésekkel az derült ki, nem szabályozott az optocsatoló. 3-4 lábára 680 ohm, és így beállt 140V-ra a sortáp. Az optót kiszedtem és bekötöttem vizsgálatra, de nem működött a harmadik sem. Ekkor már az optó 3-4 láb helyén rövidzár volt, hogy ne szaladjon meg a táp. Aztán kiderült... Nincs gyárilag összekötve a sortáp gnd a referencia-ic-re kötött gnd-vel!!!  Hát ugyan miért működött volna az optocsatoló? Ha a készülék csatlakozói a helyükön vannak, akkor valószínűleg az alaplapon keresztül összezár a két test, de minden további nélkül beköthető egy kimaradt gyári átkötés, a JW6017 számú. Ekkor már rendesen működik a táp asztalon is...  Köszönöm, sony!

                               István
   

Oldalak: [1] 2 3