Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: [1] 2 3 ... 5
1
Miért született? / Miért született?
« Utolsó üzenet: írta istvan5555 Dátum 2017. Június 14. - 22:22:38 »
   Hi,

    Ha rákattintasz, megtudod...

                            István
2
LED backlight: led csere / Diffúzor
« Utolsó üzenet: írta istvan5555 Dátum 2016. Március 16. - 19:39:15 »
   Hi,

   Led-csere esetén a diffúzort le kell szedni. Visszaragasztásához hőálló ragasztó kell, ajánlom a CX-80 AUTOWELD kétkomponensű epoxigyantát.
27,8MPa a szakítószilárdsága, 315 C°-ig hőálló.

   Praktika a diffúzor beállításához: fehér A4 lapot fektetünk a visszaragasztott elemre. A mellékelt képek alapján látszani fog, mikor van jól beállítva.

   Az első képen "kilóg" a led a fókuszpontból, a másodikon jó helyen van.

                                                       István
3
Kijelző javítás / Ezt már nem...
« Utolsó üzenet: írta istvan5555 Dátum 2016. Február 29. - 14:31:27 »
   Hi,

   Samsung LE32E420E2W készülékben LTF320AP13 kijelzőhalál. A kijelző is Samsung, a kép alapján valószínűleg gyári hibás! Ezeket nem hívják vissza??? A mellékelt fotón jól látható, hogy az üvegre  párologtatott, vagy nyomtatott vezetékezés, annak ellenére, hogy légmentesen zárt környezetben van, megbomlott, megmaródott. Ez valószínűleg a gyárban elkövetett nem kellően alapos tisztítási műveletnek, vagy a ragasztószernek tudható be...  De az is lehet, hogy az ügyfél mászott be a két összeragasztott üveglap közé.

                                          István
4
LED backlight: led csere / Játszottam a led-háttérrel
« Utolsó üzenet: írta istvan5555 Dátum 2016. Február 16. - 19:04:06 »
      Hi,

   Két led háttér is a kezeim közé került. Az egyikben egy, a másikban 2 led égett ki. Szerencsére megjöttek a ledek, így akcióba léptem.

   Az első döbbenet: FORDÍTOTT a led, amit kaptam. Fordítva kell rátenni a pad-re, mert csak akkor lesz jó a hűtése. Persze, ha szimmetrikus a pad, akkor ilyen probléma nincs... De nálam aszimmetrikus volt, így hát a bekötést is meg kellett fordítani. Nem túl szép, de hasznos megoldás az első képen.

   Miért is ne lenne nagyobb az új led fényereje... Sebaj, párhuzamosan kapott egy 100 ohmos smd-t és lenyugodott. Ez is látszik a képen. Persze, ha így is fényesebb, kisebb ellenállást is be lehet tenni.

   Megnéztem a háttér max és 80% közötti fényerő-különbségét, hát nem nagyon venni észre! Tehát jött az ötlet, a 100 legyen 80, az ügyfél is lenyugszik, a ledek is tovább bírják. A két háttér kétféle volt. Az egyiknél az ic vezérli a kitöltési tényezőt, matematikai levezetés helyett fogadjuk el, hogy a két db sorosan kötött 4,7kohm-mal sorba kötött 1kohm a várt hatást idézi elő. Először 1,5k-t tettem be, ez van lefotózva(2. kép ), de az kicsit sok volt, ezért 1k került bele.

   A másik háttérnél egy fet teszi testre a ledsort és ennek a drain ellenállása állítja be az áramot. Itt a megoldás: növelni kell az eredő ellenállást, ezért kiszedtem az egyik párhuzamos tagot(csak az egyiket, mivel kettő sorba van kötve, ( 3. kép). Így a kívánt kb 80%-os háttérfény állt be.

   Még egy érdekesség: kollégák kérdezték, hogyan lehet kimérni, melyik led rossz? Egyszerű, a multimétert megfelelő polaritással kell rátenni és a jó picit világít. Megoldás lehet egy 3V-os(2X1,5V) elemmel sorbakötni kb 20ohmot, és azzal ijesztgetni a ledeket.

   A forrasztás: a legegyszerűbb kevés forr.pasztát alátenni és lapos, négyzet alakú heggyel 280-300°-on pár mp.-ig leszorítva melegíteni a nagyobb forr.felületet. Kicsit visszahűl és lehet a másik oldalt forrasztani. Érezni a kötést, és látszik az is, ahogy elpárolog a folyasztószer. 300° felett meghal a led, ezért érdemes alacsonyabb olvadáspontú pasztát használni.

   Jó munkát!                                                                                    István

 
5
Gyarapodunk... / Re:Új eszköz a műhelyben
« Utolsó üzenet: írta istvan5555 Dátum 2016. Január 14. - 15:42:47 »
   Hi,

   Mivel az elkészített "placcon" volt még hely, ráadásul megérkezett az Ebay-ról rendelt HAKKO 907-es páka és a hőfokszabályozó, átalakítottam egy régi erősítőm dobozát. Méretek: 114X70X90 mm. A hátsó részében egy kisméretű kapcsolóüzemű tápegységet építettem be. A beállító gombok rejtettek a véletlen elállítódás ellen.
   A dobozra került még egy mobil pákatartó a "mindentlátóvilágítós" szemmel. Ám ha még így is kevés lenne a fény, egy mini ledes gégecsöves lámpa egészíti ki a szettet. Reszkessetek televíziók!

   Érdemes átnézni a Hakko kínálatát, remek áron lehet precíziós forrasztóállomást "ügyeskedni"...

                                                                     István   
6
Led hajtás / Megy? Nem megy?
« Utolsó üzenet: írta istvan5555 Dátum 2015. December 29. - 11:53:39 »
   Hi,

   Egy apró trükkre szeretném felhívni a figyelmet! Ha egyáltalán nem indul a led háttér, érdemes két db vezetékkel megerőszakolni a led-meghajtó ic-t. Mégpedig az ON és a BL-DIM lábakat kell 3,3V-ra kötni. Természetesen a mainra menő vezetékeket ki kell kötni!!! Ekkor a meghajtó teljes fénnyel fogja vezérelni a ledeket! De csak akkor, ha jó a led-sor.
   A szitázásról, vagy a rajzról kiderül, az adott háttér hány voltról működik. Ha a sorok külön hozzáférhetőek, és sorba vannak kötve, egyszerű osztással kiderül, egy sor hány voltról megy. Így soronként lepróbálható a háttér. Ha egy mód van rá, vagy kevesebb legyen valamivel a beadott feszültség, vagy egy 10-100 ohmos ellenállást is sorba kell kötni.

                                 István
7
Gyarapodunk... / Új eszközök a műhelyben
« Utolsó üzenet: írta istvan5555 Dátum 2015. December 19. - 20:09:01 »
   Hi,

Megérkezett és munkába állt: T862 Rework Station...

                            István
8
LED backlight: led csere / Led háttér javítás
« Utolsó üzenet: írta istvan5555 Dátum 2015. November 15. - 21:30:33 »
   Hi,

   LTA400HM23, ez is nekünk let gyártva... Beköltözött a led-meghajtó áramkör a kijelző belsejébe. Így akármit akarunk mérni, le kell szedni az lcd lapot...

   A szokásos, néha picit felvillan a háttér, de nem megy. 24V-ot kap, de a többi mérés már csak az említett módon lehetséges. Mérés, de mit mérjek? A bekapcsolási idő másodpercekben sem mérhető, a kéziműszer csak valamit mutat, nem azt, amit mérni szeretnénkl. A szkóp viszont igen! Rögtön kiderült, a feszültség 200V fölé emelkedett, ezért az OVP ponton is 2,5V fölé ugrott. Ettől viszont a meghajtó ic kikapcsolt. Az Isense mérőponton, ahol az áramot figyeli, szinte semmi...

   200V fölé... 45 led van, ezek 150-160V-ról mennek. Úgy tűnik, szakadt egy, vagy több led. Na de melyik? Szerencsére tudjuk, hogy egy led-sorra kb 30V jut, ezért rá lehet kötni a rendszerben jelen levő 24V-ot. A jó sor világít, a rossz nem. Ilyen egyszerű! Így már csak 9 ledet kell vizsgálni. Illetve csak kellene, mert ez a csík 4+5 ledből áll, a két rész között meg egy közdarab... Aminek az egyik fele 0 ohmos, a másik meg jó sok... Ráadásul rendesen fel lettek ragasztva a csíkok, pedig csavarok is tartják.

Az első képen a led meghajtó panel a kijelzőben... A másodikon az előkészített led-szalag, hátha ez lesz benne, a harmadik homályos képen a megoldás.

                                                                   István

9
Általános társalgó / Gondolj a későbbiekre is...
« Utolsó üzenet: írta istvan5555 Dátum 2015. Október 18. - 17:37:56 »
   Hi,

   Ha minden igaz, lehetsz nyugdíjas is. Hogy ne legyen a gyümölcsszedéssel gondod, olvasd el ezt a kis szösszenetet! Katt a pirosra...

                                       István
10
Így sikerült... / Sharp T-con megmentése
« Utolsó üzenet: írta istvan5555 Dátum 2015. Szeptember 30. - 13:43:23 »
   Hi,

  "LC46DH77E Sharp lomhoz keresek CPWBX4023TP T-con-t" írtam az elektrONline-n. Nem sokan ígértek, ezért a megtalált rossz alkatrészeket, 8541NV(BD8541) és a 200WNA1(PQ200WNA1) ic-ket  próbáltam beszerezni, ám sikertekenül. A PQ200 még lett volna horror áron, de a másik nem. Ebay-ről 1-2 hónap alatt esetleg...

  A probléma adott. Van egy PQ200** típusú stabilizátor, a kimenőfeszültsége a referenciaosztóból kiszámolva 7,9V, valamint egy kapcsolóüzemű buffer, amely a gamma ic egyik kimenetére akasztva adja az egyik referenciafeszültséget nagy árammal. Minden fiókban akad néhány beállítható kapcsolóüzemű tápegység. Ezekből kettőt beszerelve a T-con fedelére és értelemszerűen beállítva és bekötve megoldódott a probléma.

   A felső képen jól látszik, hogy az öt bufferből egy hiányzik, a helyére két vezetéket kötöttem be. Az egyik a panel "B" oldaláról levett stabilizátor helyett 7,9V ra beállított tápegységre van kötve(a hosszabbik vezeték), a rövidebb vezetékkel a gamma ic ide csatlakozó 6,55V-os feszültségére állított tápegységet kötöttem be. Az jobb oldali tápegység a 12V-os csatlakozóra a jobb oldali vezetékpárossal lett bekötve.

   Itt is látszik, teljesen felesleges a esztelen miniatürizálás. A két beépített tápegység azért a maga kb két nagyságrenddel nagyobb méretével túlzás lenne, de ha az ic-k mérete kb kétszeres lett volna, nem következik be ez a hiba. Ráadásul azért sem értem az esztelen méretcsökkentést, mert a készülék hátlap alatti terében akkora hely van, hogy akár még lakodalmat is lehetne ott tartani.

                                                 István
   
Oldalak: [1] 2 3 ... 5