Szerző Téma: LED backlight: az OB3350  (Megtekintve 2668 alkalommal)

istvan5555

  • Adminisztrátor
  • Kölyök tag
  • *****
  • Hozzászólások: 50
    • Profil megtekintése
    • http://www.pocsistvan.hu
LED backlight: az OB3350
« Dátum: 2015. Január 30. - 19:47:40 »
                    Hi,

   Az OB3350 ic-vel felépített led-meghajtó röviden:

   Az ic működése: adott frekvenciával nyitogatja a fetet, ami testre zárja a tekercset. Ez látszólag butaság, mert a tekercs másik fele tápfeszültségen van és így zárlat keletkezik! De mivel csak ADOTT IDEIG van bekapcsolva a fet, nem fogja kivágni a biztit... Az történik, hogy a tekercsen elkezd egyre nagyobb áram folyni. Amikor kikapcsol a fet, a tekercsben megfordul az áram iránya, és nekiáll tölteni a kondenzátort. Természetesen a terhelésen is átfolyik ez az áram, és az "FB" láb segítségével vezérli a fet bekapcsolási idejét, vagyis a kitöltési tényezőt. Ezáltal áramgenerátorrá alakul a tápegység, ahol a kimenő áramot az "FB" jellemző feszültsége és az áramkörbe épített, az FB-t testre kötő ellenállás viszonya határozza meg.
 
   Abból kell kiindulni, hogy kb 40-50W kell egy 40" kijelzőhöz. Ez 24V táp esetén 2A körül van. A háttér azonban lehet más feszültségen is, ekkor természetesen az áramnak csökkennie kell. Műterhelésnek megfelelő terhelhetőségű ellenállás volna jó. Oszcilloszkóp segítségével itt is könnyebb megkeresni a hibát.
 
   Több mindentől leáll a táp. Az egyik: a "CS" lábon nagy áramot érzékel. Ez lehet a bemenő induktivitás hibája, de lehet pár zárlatos led, vagy átvezető szűrőkondenzátor.
 
   A másik: "OVP" láb: nagy a feszültség, ez lehet szakadt led-lánc esetén mert nincs visszacsatolás az "FB" lábra és egyre nagyobb feszültséget állít elő az ic.
 
   A harmadik: az előzőből is következik: nincs áram, nincs feszültség az "FB" lábon.
 
   A negyedik eset: a "PWM" lábon nincs legalább 2V.
 
   Az ötödik eset: rossz az ic.

   Az ic adatlapján nyomon követheted a leírtakat.

                               István