Szerző Téma: Játszottam a led-háttérrel  (Megtekintve 2753 alkalommal)

istvan5555

  • Adminisztrátor
  • Kölyök tag
  • *****
  • Hozzászólások: 50
    • Profil megtekintése
    • http://www.pocsistvan.hu
Játszottam a led-háttérrel
« Dátum: 2016. Február 16. - 19:04:06 »
      Hi,

   Két led háttér is a kezeim közé került. Az egyikben egy, a másikban 2 led égett ki. Szerencsére megjöttek a ledek, így akcióba léptem.

   Az első döbbenet: FORDÍTOTT a led, amit kaptam. Fordítva kell rátenni a pad-re, mert csak akkor lesz jó a hűtése. Persze, ha szimmetrikus a pad, akkor ilyen probléma nincs... De nálam aszimmetrikus volt, így hát a bekötést is meg kellett fordítani. Nem túl szép, de hasznos megoldás az első képen.

   Miért is ne lenne nagyobb az új led fényereje... Sebaj, párhuzamosan kapott egy 100 ohmos smd-t és lenyugodott. Ez is látszik a képen. Persze, ha így is fényesebb, kisebb ellenállást is be lehet tenni.

   Megnéztem a háttér max és 80% közötti fényerő-különbségét, hát nem nagyon venni észre! Tehát jött az ötlet, a 100 legyen 80, az ügyfél is lenyugszik, a ledek is tovább bírják. A két háttér kétféle volt. Az egyiknél az ic vezérli a kitöltési tényezőt, matematikai levezetés helyett fogadjuk el, hogy a két db sorosan kötött 4,7kohm-mal sorba kötött 1kohm a várt hatást idézi elő. Először 1,5k-t tettem be, ez van lefotózva(2. kép ), de az kicsit sok volt, ezért 1k került bele.

   A másik háttérnél egy fet teszi testre a ledsort és ennek a drain ellenállása állítja be az áramot. Itt a megoldás: növelni kell az eredő ellenállást, ezért kiszedtem az egyik párhuzamos tagot(csak az egyiket, mivel kettő sorba van kötve, ( 3. kép). Így a kívánt kb 80%-os háttérfény állt be.

   Még egy érdekesség: kollégák kérdezték, hogyan lehet kimérni, melyik led rossz? Egyszerű, a multimétert megfelelő polaritással kell rátenni és a jó picit világít. Megoldás lehet egy 3V-os(2X1,5V) elemmel sorbakötni kb 20ohmot, és azzal ijesztgetni a ledeket.

   A forrasztás: a legegyszerűbb kevés forr.pasztát alátenni és lapos, négyzet alakú heggyel 280-300°-on pár mp.-ig leszorítva melegíteni a nagyobb forr.felületet. Kicsit visszahűl és lehet a másik oldalt forrasztani. Érezni a kötést, és látszik az is, ahogy elpárolog a folyasztószer. 300° felett meghal a led, ezért érdemes alacsonyabb olvadáspontú pasztát használni.

   Jó munkát!                                                                                    István

 
« Utoljára szerkesztve: 2017. November 25. - 22:00:07 írta istvan5555 »