Szerző Téma: Kikapcsolgatós SanKen táp  (Megtekintve 1441 alkalommal)

istvan5555

  • Adminisztrátor
  • Kölyök tag
  • *****
  • Hozzászólások: 50
    • Profil megtekintése
    • http://www.pocsistvan.hu
Kikapcsolgatós SanKen táp
« Dátum: 2015. Január 05. - 20:56:25 »
Hi,

   LG42PC1RV készülékben találkoztam eme tápegységgel. Mint az összes régebbi plazma egység, ez is túlbonyolított, agyontervezett, össze-vissza védett "ráérős" mérnöki alkotás. Azért ráérős, mert ráért az alkotó team, és az összes lomot beleépítették, amit a laborban és a nagy raktárban találtak. Viccet félretéve, valóban sok minden feleslegesnek tűnik benne az első lakástűzig. Amiért mélyebben belementem: több fórumon is olvastam ezzel kapcsolatban infókat. A legszebb az volt, hogy cserével javítható.

   A hiba: Hidegen bekapcsolva működik a készülék. Majd kb 1 óra után kikapcsol. megpróbál újra indulni, de nem sikerül. Ezt viszont akár egy napig is képes próbálgatni. Leállítása csak a hálózat megszakításával lehetséges. Kb negyed óra múlva megint elindul, de már rövidebb ideig működik.

   A működésének egy része: PFC-s tápegység, külön Stby táprésszel. A bemenő körben egy TSM104A1W smd ic figyel. Az 5-6-7 lábakon a PFC által előállított feszültséget, a 14-15-16 lábakon a TH501 segítségével a panel hőmérsékletét ellenőrzi. Ez a két műveleti erősítő összekapuzva a PC502 optocsatolón adja tovább az eredményt. Az 1-2-3 lábakon a váltófeszültség értékét, a 10-11-12 lábakon a Stby táp bemenő feszültségét ellenőrzi. Ez a két műveleti erősítő kimenete összekapuzva a PC503 optocsatolón avatkozik be hiba esetén.

   A végeredmény: Indulásnál a PFC feszültségét "meghúzza" a tizen-valahány kondenzátor feltöltéséhez szükséges áram. Ezért az 15-20V-os lengést produkál. Ez a "hideg" bekapcsolásnál nem okoz problémát. Melegen viszont érdekes módon a Stby táprész bemenőfeszültség lengése kapcsolja ki a tápot. Ez is a PFC-ről kap egy diódán keresztül áramot, de mégis ez okozza a leállást. A lengés létrejön csatornaváltásnál is például, amikor a képernyő elsötétedik, majd kivilágosodik. Erre is képes kikapcsolni a tv.

   Mérni az ic-n nem nagyon lehetett, szinte bármelyik bemenetet megérintve azonnal leállt a tápegység. Újrainduláskor a műveleti erősítő 10-11-12 lábain gerjedésszerű jel volt látható. Mivel a Stby bemenő feszültség lengése okozta a kikapcsolást, a mért feszültséget szűrő, 100nF-nak írt 0,47 mikroF-nak mért C511 kondenzátort cseréltem 10mikroF-os kerámia kondenzátorra. Az oszcilloszkópot ezek után a legtöbb helyen kikapcsolás nélkül eltűrte az ic. Megszűnt a gerjedésszerű jel és 8 óra után sem kapcsolt ki a készülék.

                                                                   István

« Utoljára szerkesztve: 2016. április 21. - 11:46:34 írta istvan5555 »